Week 1 tot en met 4
Meteen na de ovulatie begint de eicel aan een lange tocht door de eileider.
Bij geslachtsgemeenschap komen er miljoenen zaadcellen vrij, maar slechts één zal erin slagen om de eicel binnen te dringen. Bij die versmelting wordt het "recept" voor de nieuwe mens volledig.Een paar dagen later komt de bevruchte eicel, die zich ondertussen ontelbare keren gedeeld heeft, in de baarmoeder aan. Nadat de eicel een geschikte plaats gevonden heeft, nestelt ze zich in de verdikte slijmlaag van de baarmoeder, in. Vanaf nu wordt ze gevoed door de bloedvaten in de slijmlaag tot de placenta in staat is om die taak over te nemen in de 14de week. Op het einde van de eerste maand is het embryo ongeveer 1 mm groot.
Je menstruatie blijft uit en je vraagt je zich af of je misschien toch zwanger bent?!Vanaf de eerste dag nadat je je menstruatie had moeten krijgen, is het mogelijk om met een eenvoudige urinetest vast te stellen of je zwanger bent of niet. Deze test kun je in om het even welke apotheek (drogisterij, supermarkt,...) kopen.
De tweede maand
Week 5Ziezo, de eerste bouwstenen van je baby zijn ondertussen gelegd. De ruggengraat begint zich nu te vormen en ook de hersenen en het zenuwstelsel zijn al volop in ontwikkeling. Je baby heeft nu zowat de grootte van een rijstkorrel en als je het van dichtbij zou kunnen zien, zou je al een hoofdje en staartje kunnen onderscheiden.
Je baby is nu 2mm groot.
Week 6
Je baby heeft nog geen echt gezicht, wel 2 ogen die ver uit elkaar (bijna zijdelings) staan.
Zijn mondje wordt gevormd en in allebei de kaken kunnen we nu reeds de knopjes voor de melktandjes terugvinden. Kleine knopjes (de ledematen) komen te voorschijn. Eigenlijk lijkt hij nu wel een beetje op een piepklein zeepaardje.Op het einde van deze week begint het hartje te kloppen en is er een primitieve bloedsomloop aanwezig.
Je baby is nu 5 a 6 mm groot.
Week 7
Deze week ontwikkelen de wervelkolom en de hersenen van je baby zich bijna volledig. De "ledemaat"-knopjes beginnen uit te groeien tot armpjes en beentjes, met aan elk uiteinde een soort schijfje met kleine inkepingen: de handjes en voetjes.Ondertussen heeft zijn hartje al 4 kamers (vorige week waren dat er nog 2) en pompt het bloed goed rond.
Je baby is nu 1 cm groot.
Week 8
De belangrijkste organen zijn wel al aanwezig, maar nog niet voldoende ontwikkeld. Het hartje klopt in een regelmatig ritme. De baby begint steeds meer vorm te krijgen: het skelet begint zich te vormen en ook de ogen en oren ontwikkelen zich verder.
Je baby is nu ongeveer 2 cm groot.
Week 9
Vanaf nu spreken we niet langer over het embryo, maar over de foetus. Je baby begint steeds meer en meer op een echt mensje te lijken. Zijn ogen staan meer naar voor, hij heeft een klein neusje en mondje. Ook beweegt hij al met zijn piepkleine handjes en voetjes, hoewel je dit nog niet kunt voelen.
Je baby is nu zo'n 3 cm groot en weegt 2 gram.
De derde maand
Week 10
De vingers en tenen van je baby zijn al goed te zien, de enkels en polsen zijn gevormd en zijn oortjes hebben zich verder verfijnd. Verder krijgt je baby al wat haar op zijn hoofdje.
De placenta begint zich klaar te maken, door een grote hoeveelheid van het hormoon progesteron af te scheiden, om in de 14de week ook de rol van het geel lichaam (Corpus luteum) over te nemen.Je baby is nu 4,5 cm groot en weegt zo ongeveer 5 gram.
Week 11
Deze week worden de zaadballen of eierstokken en allerlei andere belangrijke organen gevormd. Nu moeten ze alleen nog verder te groeien tot de tijd dat de baby geboren kan worden. Daarom is er na deze week, nog maar weinig kans dat je baby een of andere afwijking ontwikkelt.
Je baby is nu 5,5 cm groot en weegt 10 gram.
Week 12
Je baby is zijn spieren al volop aan het trainen, hij beweegt heel veel en trekt rare gezichten.
Vanaf nu is het ook mogelijk om met behulp van een doptone, het hartje te horen kloppen.
Je baby is nu zowat 6 cm groot en weegt 20 gram.
Week 13
Eind deze week is je kindje helemaal gevormd. De rest van de tijd in je buik, dient om je baby te laten groeien totdat hij rijp genoeg is om je baarmoeder te verlaten en erbuiten te overleven.
Je baby is nu 7,5 cm groot en weegt een 28 gram.Week 14
Je baby is al een echt woelwatertje, maar dat zul je pas over enkele weken voelen. Hij drinkt ook al kleine beetjes vruchtwater en plast die later terug uit. Soms durft hij zich hierin wel eens te verslikken en dan krijgt hij de hik.
Je placenta is nu volop aan het werk. Ze produceert hormonen, zorgt ervoor dat je baby voldoende voeding en zuurstof krijgt via de navelstreng, en voert de afvalstoffen van je baby via diezelfde weg ook af.Je baby is nu 9 cm en weegt 60 gram.
De vierde maand
Week 15
Je baby zal nu ongeveer zo groot als een koffielepeltje zijn. Hij krijgt zijn eerste donshaartjes (lanugo), die dienen om het huidsmeer (vernix) op zijn plaats te houden. Dat huidsmeer beschermt je baby dan weer tegen infecties, helpt om hem op temperatuur te houden en vergemakkelijkt de doorgang door het geboortekanaal tijdens de bevalling.
Je baby is nu 12,5 cm groot en weegt 95 gram.
Je baby heeft nu hele kleine vinger- en teennageltjes gekregen. En ondertussen is zijn ganse lijfje al bedekt met die fijne donshaartjes of lanugo.
Je baby is nu zo'n 15 cm groot en weegt 125 gram.
Hoewel zijn oogleden nog altijd gesloten zijn, kan je baby nu reeds donker en licht onderscheiden. Hij kan al geluiden horen, zoals: het kloppen van je hart, het knorren van je maag,...
Op het einde van deze week zal je baby meer wegen dan je placenta.
Je baby is nu 18 cm groot en weegt zowat 150 gram.
Week 18
Deze week is je baby volop zijn reflexen aan het testen. Hij is net een kleine acrobaat: hij duikelt in het rond, schopt, trapt en grijpt om zich heen. Maar op andere momenten kan hij ook gewoon rustig op zijn duimpje aan het zuigen zijn.
Je baby is nu ongeveer 20 cm groot en weegt 200 gram.
De vijfde maand
Week 19
De knopjes voor de blijvende tanden worden nu reeds gevormd. Zijn eerste donshaartjes verdwijnen en worden vervangen door een iets dikkere soort.Is dit je eerste baby, dan zal het waarschijnlijk niet meer lang duren eer je hem voor het eerst voelt.
Je baby is nu 22 cm groot en weegt 250 gram.
Week 20
Je baby groeit nu heel snel. Ook zijn spieren zijn sterker geworden waardoor je zijn bewegingen beter kunt voelen. Precies vlindertjes in je buik.
Je baby is nu 25 cm groot en weegt ongeveer 320 gram.
Nu heeft je baby nog alle ruimte om te bewegen, daardoor kun je hem de ene keer onder en de andere keer boven in je buik voelen.
Zijn huidje is al minder doorzichtig aan het worden.
Je baby is nu 27 cm groot en weegt 380 gram.
Je baby is vooral actief als jij rust of slaapt. Ben jij daarentegen actief, dan wordt hij door je bewegingen als het ware in slaap gewiegd. Opmerkelijk is dat elke foetus, hoe klein hij ook is, zijn eigen favoriete slaaphouding heeft.
Er komt nu een laagje vernix op het babyhuidje, dit zal je baby's velletje beschermen tegen de langdurige inwerking het vruchtwater. Bij de geboorte is het meeste huidsmeer alweer verdwenen, het beetje dat overblijft helpt de tocht doorheen het geboortekanaal te vergemakkelijken.
Je baby is nu 29 cm groot en weegt 440 gram.
Je baby oefent zijn longetjes, hij ademt vruchtwater in en uit. Maar hij blijft ook veel bewegen, vaak reageert hij al op aanraking of geluid.
Je baby is nu 30 cm groot en weegt 500 gram.
De zesde maand
Week 24
Je baby is nog heel dun, maar wel al flink gegroeid. Hoewel zijn voornaamste organen al voldoende ontwikkeld zijn, zijn zijn longen nog onvoldoende rijp om je baby te laten overleven buiten de baarmoeder.
Je baby is nu zo'n 32 cm groot en weegt 550 gram.
Week 25
De beenderen worden steviger, waardoor je je baby harder zult voelen schoppen. Hij groeit iets minder vlug, maar wordt wel al wat dikker. Vanaf nu kan hij geluiden van buitenaf horen: papa's stem, muziek,... Maar bij harde geluiden schrikt hij op.
Je baby is nu 32,5 cm groot en weegt zowat 650 gram.
Week 26
De huid van de baby is volledig ondoorzichtig geworden.De vertakkingen van de luchtpijp worden nu al gevormd, maar de longen zelf zullen pas helemaal klaar zijn na de geboorte.
Je baby is nu 33 cm groot en weegt 720 gram.
Week 27
Dit is het moment waarop je baby voor het eerst zijn ogen opent. Zijn oogkleur is nu nog leigrijs, de definitieve kleur komt pas een paar maand na de geboorte te voorschijn.
Je baby is nu 35 cm groot en weegt zowat 850 gram.
De zevende maand
Week 28
Nu is je baby "officieel" levensvatbaar, wat wil zeggen dat hij het onder professionele begeleiding zou kunnen redden, als hij nu geboren werd. Ook moet je hem vanaf nu gaan aangeven op de dienst bevolking, in het gemeentehuis van de plaats waar hij geboren is.
Je baby is nu 36 cm groot en weegt 950 gram.
Week 29
De verhouding tussen je baby's hoofd en zijn lichaam zijn nu beter. Hij vult je baarmoeder al bijna helemaal. Als je erop let, zul je merken dat er al een duidelijke regelmaat in zijn bewegingen zit. De meeste baby's hebben immers al een eigen dag- en nachtritme.
Je baby is nu 37 cm groot en weegt 1100 gram.
Week 30
Af en toe kun je een harde buik (soort wee) hebben, deze zijn normaal en masseren je baby.De meeste baby's liggen al met hun hoofdje omlaag, is dit nog niet het geval maak je dan geen zorgen. Je baby heeft nog zeker 2 weken lang voldoende ruimte om zich andersom te draaien.
Je baby is nu 38 cm groot en weegt 1300 gram.
Je baby ziet er al molliger uit. De donshaartjes en vernix beginnen vanaf nu langzaam aan te verdwijnen.In de luchttakken van zijn longen vormt zich een cellenlaag, die een bepaald vocht gaat afscheiden. Dat vocht zal ervoor zorgen dat de longetjes niet inklappen, als je baby voor het eerst ademt na zijn geboorte.
Je baby is nu 39 cm groot en weegt 1500 gram.
De achtste maandWeek 32
Op het eind van deze week is je baby zo goed als klaar, maar hij kan beter nog wat wachten met geboren te worden. Zijn onderhuidse vetlaag moet zich immers nog eerst verder vormen. Deze laag zal hem helpen zich warm te houden buiten de baarmoeder. Mocht hij nu geboren worden, zou hij dus nog steeds in de couveuse moeten.
Je baby is nu een 40 cm groot en weegt 1800 gram.
Normaal gezien ligt je baby nu met zijn hoofdje naar beneden, klaar om geboren te worden. Hij heeft niet veel plaats meer, zodat zich nu nog omdraaien quasi onmogelijk is. Men veronderstelt dan ook dat hij zo zal blijven liggen tot aan de bevalling.
Je baby is nu 42 cm groot en weegt zo'n 2000 gram.
Je baby's huidje wordt steeds soepeler en roziger. Hij knippert met zijn oogjes en kan licht en donker al goed onderscheiden.
Hij drinkt vruchtwater, wat goed is voor de ontwikkeling van z'n maag en darmen.
Je baby is nu 43 cm groot en weegt ongeveer 2250 gram.
Je baarmoeder bereikt haar hoogste punt, dat wil zeggen dat je maag en longen steeds minder plaats hebben. Je kan dan ook last hebben van maagzuur en/of kortademigheid.
Je baby is volop bezig met zijn vetlaag verder op te bouwen.
Je baby is nu 44 cm en weegt al 2500 gram.
De negende maand
Week 36Je baby is er nu bijna aan toe om geboren te worden, alleen zijn zijn longetjes nog niet helemaal klaar.
Rond deze tijd daalt je baby in, wat wil zeggen dat je weer wat meer plaats krijgt voor je maag en longen. Misschien moet je nu terug meer gaan plassen, omdat je baby na het indalen lager in je buik komt te liggen en zo tegen je blaas kan drukken.
Je baby is nu 45 cm groot en weegt een goede 2900 gram.
Het is normaal dat je je baby wat minder voelt bewegen, er is immers maar weinig plaats meer. Ben je toch ongerust, bel dan je dokter, in de meeste gevallen kan hij je geruststellen. Een baby geboren tussen 37 en 42 weken, beschouwt men al "a terme", op tijd dus. Wordt hij voor 37 weken geboren, dan spreekt men van een prematuurtje.
Je baby is nu 46,5 cm groot en weegt 3100 gram.
Week 38
Je baby komt nu nog zo'n 28 gram per dag aan. De donshaartjes verdwijnen steeds meer en meer, en hij probeert al te ademen. Soms krijgt hij hierbij vocht in de luchtpijp en dan voel je dat hij de hik heeft.
Je baby is nu 48 cm groot en weegt 3200 gram.
De darmen van je baby hebben zich gevuld met een groen-zwarte ontlasting (meconium). Deze werd gevormd door een mengsel van gal, cellen uit de darmen en "afvalstoffen" uit de spijsverteringsklieren. Tijdens de eerste 2 dagen na de bevalling, komt deze eerste stoelgang naar buiten.
Je baby is nu 49 cm en weegt 3300 gram.
Week 40
Bijna is het zover en zal je je kindje in je armen houden. Je baby ligt wacht alleen nog op het startsein. Zijn beenderen zijn soepel en kunnen zich gemakkelijk aanpassen aan de vorm van het geboortekanaal. Dankzij de fontanellen (de openingen tussen de schedelbeenderen) kan ook het hoofdje zich versmallen tijdens de tocht naar buiten.
Je baby is gemiddeld 50 cm groot en weegt ongeveer 3400 gram.
Niet veel baby's komen precies op tijd. Sommige komen vroeger, andere later. Hoe dat precies zo komt, daar zijn we nog niet achter. De meeste laatkomertjes komen evenwel binnen de 10 dagen na de uitgerekende datum. Er is echter geen reden om je ongerust te maken, als je baby nog wat langer wil blijven zitten. Inleiden doet men meestal na de 42ste week, tenzij je echt ongerust bent of er iets mis is met de baby. Troost je, alles, ook het lange wachten, is zo vergeten als je je kindje eenmaal in je armen houdt.
loes: Het is een lang verhaal, maar zo ziet een zwangerschap er dus uit.
bron: http://9maand.be/zwanger/zpm/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten