Overgewicht komt steeds vaker voor bij kinderen. Dit vrij ernstig, want als dikke kinderen dikke volwassenen worden, dan is afvallen nog moeilijker. Aan de andere kant hoeft overgewicht op jonge leeftijd geen probleem te zijn. Jonge kinderen kunnen de extra kilootjes er nog afgroeien en zich zelfs ontwikkelen tot een slanke den. Verder zijn kinderen beter in staat om bepaalde gewoonten aan en af te leren, waardoor ze makkelijker wennen aan een gewenst eet-en activiteitenpatroon.
Let op!
Neem het verschijnsel overgewicht bij kinderen wel serieus, ook als je kind niet te dik is. Bedenk dat de ontwikkeling van te veel vetweefsel een langdurig proces is. Een dunne kleuter kan vrijwel ongemerkt een dik schoolkind worden. En bij overgewicht geldt: beter voorkomen dan genezen.
Als ouder heb je de mogelijkheid om de ontwikkeling van overgewicht bij kinderen enigzins in de hand te houden. Nu kan overgewicht niet altijd voorkomen worden. Overgewicht is immers voor een groot deel erfelijk bepaald (40-50%). Ook spelen invloeden tijdens de zwangerschap een rol (zie zwangerschap). Ouders zijn dus niet in staat om het toekomstige figuur van hun eenmaal geboren baby volledig te bepalen. Daarbij kan de eetcultuur en het activiteitenpatroon van de naaste omgeving (zoals school, vriendjes en vriendinnetjes) een invloed hebben op het eetgedrag en de hoeveelheid lichaamsbeweging van het kind. Laten we zeggen dat ouders een steentje kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een gezond lichaamsgewicht voor nu en voor de latere volwassene. Toch is het belangrijk dat ouders dat steentje bijdragen ofwel, dat men de kans neemt om de omvang van het figuur van het kind enigzins te sturen. Want uw kind zal er zeker baat bij hebben.
De diëtiste van opdieet.nl legt uit waar ouders het best op kunnen letten en hoe ze het eet- en activiteitenpatroon van kinderen op een juiste manier kunnen beïnvloeden. Eigenlijk komen de meeste maatregelen overeen met het terugdringen van overgewicht bij volwassen, maar voor de volledigheid worden ze nog eens kort herhaald en toegespitst op kinderen.
Belangrijke punten zijn:
Niet te veel televisie kijken
Kinderen kijken de laatste tijd (jaren) steeds meer televisie. Uit onderzoek blijkt dat het gewicht hoger is naar mate kinderen langer voor de televisie zitten. Dit is overigens niet zo verwonderlijk. De activiteit kost weinig inspanning. Daarbij is er voldoende gelegenheid voor tussendoortjes. Een quizz of een film gaat dan ook vaak gepaard met een handje chips, een stukje chocola of met het leeg eten van een zak drop.Let daarom als ouder op de duur van het televisie kijken. Af en toe een programma is prima, maar middagen voor de “buis” wordt wel erg veel.
Meer sport en beweging
Net als bij volwassenen is ook voor kinderen sport en beweging een belangrijk onderdeel om een gezond lichaamsgewicht te bereiken of te handhaven.Calorieën worden verbrand en het spierweefsel ontwikkelt zich. Daarbij kunnen kinderen ambitie kweken voor een bepaalde sport. Andere kinderen zullen sportactiviteiten zien als iets wat bij het leven hoort. Ofwel, ze zullen later meer behoefte hebben om af en toe “de benen uit het lijf te lopen.”Natuurlijk zijn volwassen ook goed in staat om ambities en gewoonten aan te leren, maar...jong geleerd, is oud gedaan!
Buiten kunnen kinderen zich goed bewegen. Ze hebben de mogelijkheid om allerlei spelletjes te doen waarbij zich kunnen uitleven: ze rennen, ze fietsen, steppen, ballen en rolschaatsen. Maar kinderen buiten laten spelen is lastig. Aan de ene kant is het drukker op straat. Er is vaak veel verkeer en er zijn niet overal speelruimtes, zodat ze wel in huis moeten spelen. Aan de andere kant zijn er veel binnenactiviteiten, zoals televisie kijken dus en ook computeren, zodat kinderen minder graag naar buiten gaan.
Dikke kinderen kunnen het behoorlijk lastig hebben tijdens een sport- of gymnastiekles. Dit kan verschillende redenen hebben. Zo moeten zwaardere kinderen meer lichaamsgewicht met zich meesjouwen. Hierdoor worden ze eerder moe dan hun slankere leeftijdsgenootjes. Daarbij is hun vetverbranding mogelijk verstoord, waardoor ze over minder energie beschikken (zie vetweefsel).
Dikke kinderen worden door hun minder goede sportprestaties vaak minder gewaardeerd. Dit maakt sport nog meer vervelend en daardoor zijn ze geneigd om sportactiviteiten te vermijden. Hierdoor komen ze in een vicieuze cirkel terecht of, met andere woorden, de situatie wordt van kwaad tot erger. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken zullen de kinderen juist aangespoord moeten worden om bijvoorbeeld lid te worden van een sportvereniging. Ouders kunnen hier een rol in spelen. Maar ook leerkrachten en klasgenootjes zullen moeten inzien dat sport voor iedereen belangrijk is en zeker voor wat zwaardere kinderen, en dat minder goede sportprestaties echt zo erg niet zijn!
Minder snoepen en snacks
Kinderen zijn over het algemeen gek op zoetigheid en snoep. Het verminderen van snoepgedrag kan daarom best heel lastig zijn. Maar het is wel belangrijk. Snoepen (en ook snacken) zijn dikmakende gewoonten en zeker geen behoeften, want het lichaam kan makkelijk zonder calorierijke tussendoortjes. Als kinderen gewend zijn om niet te snoepen, dan zullen ze het ook niet missen. En verwennen kan altijd! Maar dan met een knuffel, extra aandacht of met een gezondere tractatie.
Altijd ontbijten
Een goed ontbijt is voor kinderen – net als voor volwassenen – zeer belangrijk. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen zwaarder zijn als ze hun eerste maaltijd overslaan.
Sommige kinderen willen niet ontbijten. Misschien eten ze ’s avonds te veel. Geef in dat geval geen tussendoortjes een geruime tijd voor het slapen gaan. Let ook op toetjes. Vla en pudding zijn erg vullend. Yoghurt met eventueel een vruchtensiroop of met een klein beetje vla is een beter alternatief. Kinderen die niet gewend zijn om te ontbijten, kunnen aanvankelijk tegenstribbelen. Leer in deze situatie het ontbijten beetje bij beetje aan door het geven van steeds grotere porties totdat de juiste hoeveelheid is bereikt.
Overigens, de concentratie vermindert als kinderen niet ontbijten, want ze hebben honger en te weinig energie. Hierdoor dalen hun schoolprestaties.
Let goed op het gewicht
Het advies bij kinderen met overgewicht is: probeer het gewicht zoveel mogelijk te handhaven, zodat ze uit hun extra kilo’s groeien. Als kinderen een jaar niet aankomen, zijn ze eigenlijk afgevallen.
Hieronder volgt een overzichtje van het gemiddelde gewichtsverloop: Een kind van 1 jaar weegt ongeveer 10 kg;
- In de periode van 1-4 jaar worden de kinderen 6 kg zwaarder
- Kinderen van 4 tot 12 worden per jaar ongeveer 2-3 kg zwaarder en 5-8 cm langer;
- Meisjes groeien aan het begin van de puberteit snel; bij jongens komt de groeispurt in deze periode wat later.
eigen mening:
Het is moeilijk om op het goede gewicht te blijven, maar bij kinderen is het heel belangrijk om kinderen de goede voeding te geven die ze nodig hebben. Als je jong begint zal het kind niet snel te dik worden. Omdat je het zelf wilt lukt het wel.
bron: http://www.opdieet.nl/kinderen.htm
Geen opmerkingen:
Een reactie posten